miere-de-albine

Despre Stupina Frant

Dumnezeu nu dispretuieste inceputurile slabe

Suntem o familie de apicultori din orasul Bocsa, jud Caras-Severin care se ocupa de apicultura de peste 40 de ani. Pasiunea pentru harnica si umila albina s-a transmis timp de 4 decenii din generatie in generatie pana la cel mai tanar madular din familie, adica eu , Dan Frant.

Aici a existat un mic blocaj, o respingere pentru tot ce inseamna albina, nu vedeam in aceea insecta decat intepaturi dureroase si umflaturi mari care treceau greu. Anul 2005 a fost un an de cumpana dar care m-a facut sa inteleg ca, trecand cu vederea acele parti negative ale ei, albina poate fi si cea care te scoate din cele mai grele necazuri.

De-atunci relatia mea cu mica insecta s-a schimbat complect, simteam nevoia sa intorc albinelor cumva binele ce l-au facut pentru mine printr-o dragoste si grija speciala. Efectivul familiei noastre, in primavara anului 2006, a fost de 9 stupi...si aici incepe frumoasa povestea a meseriei de apicultor.

In fiecare an vizitam stupii si pavilioanele venite in pastoral la tei, le pozam si le studiam tot parcursul anului. Era ceva ce nu credeam ca vom experimenta vreodata. Anul 2008 ne-a adus o vatra noua pentru cei 50-60 de stupi, dar visam la ceva mai mult...candva.

In 2010, stand plin de dezamagire si uitadu-ma trist la fagurii goi din magazii, fara prea mari urme de miere in ei, telefonul suna ”Dane, vreau sa vand pavilionul si tu esti primul la care m-am gandit”, deodata o transpiratie rece imi strabate sira spinarii, era un vis prea frumos sa poata devenii realitate. Raspunsul meu era unul foarte clar ”Nelu, nu prea am bani, e anul cat se poate de rau”, ”Te-am intrebat, daca il vrei nu daca ai bani” a venit raspunsul de la bunul meu prieten. In 2 mai 2011 pavilionul era in fata casei. Impreuna cu tatal meu, zi dupa zi, raschetam, vopsim si in ziua de 9 mai pavilionul e gata de drum, in 11 mai decolam, ne desprindem de vatra si rulam, rulam, parcam si iar plecam spre alte culesuri. Era primul nostru an de pastoral, cu multe peripetii, probleme, dar s-a meritat, efortul nu a fost in zadar. Butoaiele pline erau rezultatul binecuvantat al muncii noastre dar in special al harnicelor albine.

De atunci pasiunea si dragostea pentru albine ne-a impins catre o dedicare totala, renuntand astfel la celelalte activitati si ocupandu-ne doar de ceea ce inseamna apicultura.

In prezent detinem un numar de peste 140 de familii de albine, cu care facem stuparitul pastoral an de an la culturi de rapita, salcam, tei, floarea-soarelui si poliflora de toamna, in zone ferite de poluare, stropiri chimizate si trafic intens al masinilor, obtinand astfel o miere de calitate, curata si atent selectionata. Si nu ne oprim aici, in fiecare an reusim o inmultire progresiva a familiilor de albine iar cu ajutorul lui Dumnezeu si prin fonduri proprii (nu prin fonduri europene) inmultirea efectivului continua pana la un nivel ridicat.

Am experimentat ani bogati in miere dar si ani saraci cu productii slabe dar tot timpul calitatea mierii a fost pe primul plan, acest lucru a fost apreciat si de clientii nostri care, de la an la an, au constientizat tot mai mult faptul ca, nu pretul cel mai mic e important ci calitatea mierii din borcane.
Va asteptam cu drag sa comandati produsele noastre de care, cu siguranta, veti fi multumiti.

Apicultor
Dan Frant